Wat zijn de gezondste koffiebonen?

  • Geplaatst op
  • Door De Koffiebaron
Wat zijn de gezondste koffiebonen?

Hoe zit het nu eigenlijk met die koffie? Is koffie nu wel gezond of juist niet?
Credits for picture: coffeegeek

Wat zijn de gezondste koffiebonen? 

 

Hoe zit het nu eigenlijk met die koffie? Is koffie nu wel gezond of juist niet? Menig koffieleut heeft zijn bakje troost al laten staan omdat soms breeduit in de media wordt geroepen dat koffiedrinken niet gezond is. Dus werd het tijd om eens uit te zoeken hoe dat nu precies zit met dat koffiedrinken. Kunnen we weer massaal aan de koffie of niet?

 

Koffie is niet ongezond

 

We hebben goed nieuws, koffie blijkt namelijk helemaal niet ongezond te zijn. Integendeel, koffie heeft juist goede eigenschappen. Hoe kan het ook anders, het is toch een product van moedertje natuur die meestal wel goed voor ons zorgt. Het enige is dat je niet ‘te veel’ koffie moet drinken. Maar dat is eigenlijk niets nieuws. Bijna alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Dat is ‘te’ lang in de zon zitten niet en ‘te’ veel sporten ook niet. Maar het goede nieuws is dus dat we gewoon weer een lekker bakje koffie kunnen nemen en genieten van dat speciale koffiemomentje.

 

Smaken verschillen

 

Er zijn wereldwijd tal van verschillende koffiebonen vinden. Wel om en nabij de 100 stuks. Deze kunnen we onder verdelen in twee hoofdsoorten, namelijk ‘Coffea Canephora’ en ‘Coffea Arabica’. Wij noemen ze gewoon de Robusta en de Arabica. De smaak van de koffieboon is afhankelijk van veel factoren, zoals de plek waar de koffieplant geplant is en de klimaatomstandigheden. Ook de manier van het branden speelt een rol bij de smaak van de koffie. Smaak is persoonlijk. Waar de één een voorkeur heeft voor een bepaalde koffiebonen soort, heeft de ander liever een andere. Maar welke koffie rassen zijn nu het gezondst?

 

De manier van koffie zetten

 

Het gaat met name om bepaalde stoffen die in de koffiebonen zitten, zoals cafeïne, cafestol en kahweol. Deze laatste twee stoffen komen van nature in lage concentraties in koffiebonen voor. Deze stofjes worden meestal door de filter tegengehouden. Een uitzondering hierop zijn de Scandinavische kookkoffie, de kleine kopjes Turkse koffie, espressokoffie en de koffie die met de doordrukkoffiezettechniek wordt gezet. Bij koffie die op deze manier gezet wordt, komen deze twee stofjes wel in een bepaalde mate voor. Het is dus beter om op deze manieren met mate koffie te drinken. De Scandinavische en Turkse kookkoffie kun je beter helemaal laten staan. Met name cafestol wakkert het slechte cholesterol in het bloed aan. Dus met een te hoog cholesterolgehalte kun je de koffie beter niet op deze manier drinken.

 

De gezondheidsvoordelen

 

De wijze van koffie zetten speelt dus voor deze stofjes een belangrijke rol. Cafestol blijft namelijk achter in een papieren filter. Dat geldt dus ook voor de koffie-pad. Waar je bij koffie van een koffiefilter of koffiepad dus redelijk wat kopjes koffie kunt drinken, kun je bij ongefilterde koffie beter een maximaal aantal kopjes per dag drinken. Dat betekent twee tot drie espresso kopjes koffie per dag, wat ook geldt voor de koffiecapsules. Op zich is dat helemaal niet zo erg, want twee tot vier kopjes koffie per dag verlagen het risico op coronaire hartziekten en beroertes met 10%. Om het risico op diabetes type 2 met 30% te verlagen raden ze vijf kopjes per dag aan, dus is het verstandig om hier de filterkoffie of de koffiepads voor te gebruiken.

 

En de cafeïne dan?

 

Ook de cafeïne in de koffie doet wat met je. Het heeft een stimulerend effect en het vermoeide gevoel neemt af. De alertheid, het geheugen en de motivatie nemen juist toe. Maar ook voor cafeïne geldt: ‘te’ veel is niet goed. Hier kun je prikkelbaar en duizelig van worden of gaan beven en hartkloppingen krijgen. Gelukkig loopt het zo’n vaart niet en kun je gewoon iedere dag een paar heerlijke kopjes koffie drinken van alle koffiebonen die bij jou in de smaak vallen. Zo lang je geen 20 kopjes koffie achterover gooit tijdens een gezellig gesprek bij de koffiemachine op het werk. Of samen met de buurvrouw 10 mokken koffie drinkt op een druilerige ochtend. Bij normale hoeveelheden valt het allemaal wel mee. Je kunt dan gewoon lekker genieten van de heerlijke aroma’s van de Robusta en de Arabica bonen en je smaakpapillen strelen met ons grote aanbod aan koffiesoorten. Maar vooral genieten van dat koffiemomentje voor jezelf.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »