Het proeven van koffie en koffiebonen is uiteraard als eerste afhankelijk van je persoonlijke koffie smaak. Om aan de grote verscheidenheid te kunnen voldoen is het bij het beoordelen van de koffie goed om te letten op de volgende elementen en de karakterisering:
De smaak van koffie
De smaak van koffie, karakterisering als neutraal, bitter, zuur, zilt, zoet, zacht, pittig en krachtig.
Het branden van koffie
Door het branden komt karamel vrij en dat geeft in mindere of meerdere mate een zoete smaak aan de koffie. Koffie smaakt ook in mindere of meerdere mate zuur. Zonder zuur kan koffie zwak smaken. Een zekere bitterheid hoort bij de smaak van koffie. Als de extractie te hoog is gaan de bittere smaken echter onaangenaam overheersen.
Het aroma van de koffie
Het aroma van de koffie: het aroma ontstaat uit de aromatische oliën die bij het branden vrijkomen. Het aroma bepaalt ook de koffiesmaak. Karakterisering als chocoladeachtig, houtachtig, nootachtig, tabakachtig, rokerig, bloemachtig, fruitig, kruidig, grondachtig, pittig.
Volheid van de koffie
Deze kan vluchtig, vol of een blijvende smaak zijn.
Algemeen
Is de koffie pittig, scherp of juist krachtig? Hoe sterk is de koffie, klik op de sterkte en ga dan direct naar ons assortiment in die sterkte.