Soorten bonen

Welke soorten bonen zijn er?

Arabica

Deze hebben een aromatische en milde smaak en bevatten veel minder cafeïne, tot wel 70%. Ze worden gebruikt in blends maar ook voor puur Arabica.

Robusta

Deze hebben een smaak die bitterder en pittiger is en bevatten veel meer cafeïne dan de Arabica bonen. Ze worden dan ook meestal in een blend gebuikt met Arabica
Koffie is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Botanisch gezien is de vrucht van de koffieplant echter geen boon maar een steenvrucht, en het zaad dus een pit. Bonen in de plantkundige betekenis van het woord zijn vruchten en geen zaden. Tijdens het roosteren van de koffiebonen - ook wel branden genoemd - ontstaan zo'n 700 verschillende chemische stoffen. De gebrande koffiebonen worden gemalen en ongemalen verkocht.
De koffie die wordt verkocht is meestal een mengsel van gebrande zaden van twee (botanische) koffiesoorten: Coffea arabica en Coffea canephora (synoniem Coffea robusta). Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de robustabonen, die voor een pittigere smaak kunnen zorgen.

Koffie wordt als smaakmaker gebruikt in gebak, taart en ijs. Hiertoe wordt sterke koffie gezet, mokka genoemd, die daarna verwerkt wordt in bijvoorbeeld ijs, crème, cakebeslag of tiramisu.

Arabica en Robusta mix

Dit zijn de zogenaamde blends, dus deze bestaan uit een bepaald percentage Arabica en een bepaald percentage Robusta bonen. Bijvoorbeeld 80% Arabica en 20% Robusta, of 50% Arabica en 50% Robusta.

Soorten bonen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »