Espresso rub voor vlees – recept, tips en bereidingen voor BBQ & oven

Espresso rub voor vlees – het ultieme BBQ-geheim

De espresso rub voor vlees is een krachtige kruidenmix die je steak, pulled pork of kip een diepe, rokerige smaak geeft. De combinatie van espresso, suiker en specerijen zorgt voor een krokante korst en een smaakexplosie.

Recept voor espresso rub (basis)

Dit is het basisrecept voor ongeveer 4 grote stukken vlees:

  • 2 eetlepels fijngemalen espresso (versgemalen uit een bonenmaler)
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper (optioneel voor pit)
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Alles mengen in een potje en goed afsluiten. Houdbaar tot wel 3 maanden op een koele, droge plek.

Hoe gebruik je het?

Dep het vlees droog, wrijf het royaal in met de rub en laat het minimaal 30 minuten rusten (liefst langer). Grill of bak daarna zoals gewenst. Voor langzaam gegaard vlees (zoals brisket of pulled pork) is de rub ideaal.

Topcombinaties met vlees

  • Rund: Ribeye, entrecote, brisket
  • Varken: Pulled pork, procureur, ribs
  • Kip: Kippendijen, hele kip op de BBQ
  • Wild: Hertenrug of eendenborst – verrassend goed met koffie

Welke koffie gebruik je voor een espresso rub?

Kies voor een donker tot medium gebrande koffie (espresso maling is ideaal). Deze koffies uit onze webshop zijn perfect:

Leuke weetjes

  • Koffie werkt als een natuurlijke smaakversterker: umami + bitter = diepte
  • Suiker in de rub zorgt voor karamellisatie en een mooie bark (korst)
  • Deze rub is populair bij BBQ-wedstrijden in Texas en North Carolina

Wil je iets anders proberen? Bekijk dan ook onze rub voor groenten of vega varianten.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »