Een espresso rub is een droge kruidenmix met gemalen koffie als basis. Klinkt misschien vreemd, maar die volle, aardse koffiesmaak past verrassend goed bij vlees, groenten of zelfs tofu. Het geeft een heerlijke umami-boost en een licht bittertje dat alles nét wat spannender maakt.
De oorsprong ligt in de Amerikaanse BBQ-cultuur. Pitmasters experimenteerden met koffie in rubs om extra diepte en smaak te geven aan low & slow bereidingen zoals brisket of pulled pork. Tegenwoordig zie je het ook op groenten, vis en zelfs in rubs voor tofu of paddenstoelen terugkomen.
Een klassiek basisrecept is:
Alles mengen en goed afgesloten bewaren. Je kunt er eindeloos mee variëren.
Voor een goede espresso rub kies je een donker tot medium gebrande koffie met body en smaak. Denk aan chocoladetonen, een vleugje notigheid of zelfs iets kruidigs. Onze aanraders:
Je kunt een espresso rub ook gebruiken op popcorn of noten als kruidige snack. Serieus. Probeer het eens!