Wat is het verschil tussen caffè latte, latte macchiato, cappuccino en café au lait?

  • Geplaatst op
Wat is het verschil tussen caffè latte, latte macchiato, cappuccino en café au lait?

We begrijpen heel goed dat caffè latte, latte macchiato, cappuccino en café au lait erg op elkaar lijken. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze koffie's met melk.

 

Caffè latte:

Een Caffè latte of latte is een - in veel Italiaanse en Amerikaanse gelegenheden geserveerde koffiedrank, gemaakt met espresso en warme melk. Schuim komt er niet of nauwelijks aan te pas. In veel Noord-Europese landen wordt het aangeduid als 'Café au lait', in Frankrijk als Grand Crème en in Duitsland als Milchkaffee.

 

Latte macchiato:

Een Latte macchiato is een koffiedrank die bestaat uit laagjes van melk en Espresso.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk. De gelaagdheid van de verschillende drankonderdelen is bij de bereiding cruciaal. Een gelijkwaardige drank waar boven de Espresso slechts een beperkte hoeveelheid melkschuim wordt toegevoegd is de Caffè macchiato.

 

Cappucino:

Een Cappucino bestaat uit drie gelijke delen melkschuim, gestoomde melk en Espresso. Soms wordt er ook cacaopoeder of kaneel over gestrooid, hoewel dit in professionele (barista)kringen not done is, omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen.

 

Café au lait (Koffie verkeerd):

Koffie verkeerd is van oorsprong de Nederlandse benaming voor een kop filterkoffie met veel melk. Verkeerd, want "normaal" bevat een kop koffie een klein scheutje melk. Koffie verkeerd kan zowel gemaakt worden met vers gezette koffie, als met oploskoffie.

In België wordt deze drank ook wel een Lait russe genoemd.

Koffie verkeerd is verwant met andere koffievarianten die met melk worden gemaakt, maar week daar van oorsprong meestal in een aantal opzichten van af.
In de eerste plaats gebruiken veel koffievarianten Espressokoffie als basis, zoals de Italiaanse Caffè latte.
In de tweede plaats gaat het bij andere koffievarianten soms niet om gewone warme melk. De Italiaanse Cappuccino gebruikt opgeschuimde melk, andere Cappuccino-varianten gebruiken slagroom. en het Franse Café creme, officieel room, soms met melk.
Al de genoemde koffievarianten kennen echter grote regionale verschillen.

Van oorsprong bestaat koffie verkeerd vaak uit één deel filterkoffie en één deel warme melk. Het lijkt dan qua smaak wel op de Franse Grand Crème (een dubbele Café creme), de Noord-Europese Café au lait, de Duitse Milchkaffee, de Zwitserse Café renversé (circa 60% melk, 40% koffie) en de Caffè latte. Omdat de meeste horecagelegenheden in ons land tegenwoordig werken met Italiaanse Espressomachines, wordt nu meestal een koffie verkeerd gemaakt met een Espresso of een Caffè lungo als basis; dan is er uiteraard geen verschil meer tussen koffie verkeerd en Caffe latte.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »