Koffiebonen bewaren

  • Geplaatst op
  • Door De Koffiebaron
Koffiebonen bewaren

Koffiebonen bewaren, wat is de beste manier?

Elke koffieliefhebber houdt van een vers kopje koffie. Je koffiebonen vers houden is dus essentieel. Maar hoe bewaar je koffiebonen op de juiste manier? In deze blog lees je de beste manieren om je koffiebonen te bewaren, zodat je altijd kunt genieten van het lekkerste kopje koffie.

 

Houdbaarheid van de koffiebonen

Vocht

Gebrande koffiebonen bevatten essentiële oliën die oplosbaar zijn in water. Voorkom dat vocht en/of damp bij de koffie komt omdat de Oliën in de koffie door het vocht worden aangetast. Daarom is het niet aan te raden om koffiebonen in de koelkast te bewaren. Er zal condens ontstaan op de binnenkant van het bewaarbakje. Dat is ook een risico met koffiebonen in de vriezer.

Zuurstof

Het andere gevaar is zuurstof, zeker voor gemalen koffie. Omdat de koffieboon alleen aan de buitenkant blootgesteld word aan lucht gaat het minder snel dan bij gemalen koffie.
Zuurstof zorgt voor oxidatie van de vluchtige smaken. Hoe meer oppervlakte van de gemalen koffie wordt blootgesteld aan lucht, hoe sneller de oliën en de smaken verdwijnen. Daarom zo lang mogelijk wachten met het malen van je koffiebonen en liever geen gemalen koffie bewaren.

Koffiebonen worden meestal verpakt met een ventielsysteem.
Op deze manier kan er lucht uit maar geen verse lucht bij de koffie komen.
Als koffie net gebrand is zal er nog zeker een week heel langzaam wat gassen vrijkomen waardoor het pak onder druk kan komen te staan en in het ergste geval ploffen.

Zolang de koffieboon nog niet gemalen is heeft hij veel minder contact met de buitenlucht.
Daarom is het verstandig om niet te veel koffie ver van te voren te malen.
Als u klaar bent met de dag en u heeft de volgende dag geen koffie nodig kunt u de koffie uit het apparaat halen om deze in een zak te bewaren waar u zoveel mogelijk lucht uit laat lopen.

Temperatuur

Zet de zak op een donkere en niet te warme plek. De Oliën in de veranderen ook door een te warme of te koude temperatuur. Bewaar daarom u bonen niet op een plek waar de temperatuur heel erg fluctueert zoals boven een oven, koelkast en op de eerste plank boven u sfeerverlichting.

Licht

Heeft u een doorzichtige pot waar u de koffie in bewaard, zorg dan dat de pot steeds in een afgesloten kast staat of kijk of de lichtdichte zak waar u de koffie in heeft gekocht misschien in zijn geheel in de pot past.

 

Koffiebonen bewaren met de originele zak


Wij raden aan om de bonen steeds in de originele zak laat zitten en die steeds dicht te doen met een knijper of een bewaarclip. Deze zak is ontworpen om het licht tegen te houden en het materiaal geeft geen geur af. Bovendien is er mindere contact met zuurstof als u het niet overgiet.

 

Koffiebonen bewaren in een luchtdicht blik

Een andere goede optie is het bewaren van de koffiebonen in een luchtdicht blik. Er zijn speciale blikken voor het bewaren van koffiebonen. Deze blikken bevatten een CO2-uitlaatventiel dat ervoor zorgt dat de uitgestoten CO2 uit het blik kan ontsnappen.

 

Koffiebonen bewaren in de vriezer


Koffiebonen kunt u ook in de vriezer bewaren maar zorg er dan wel voor dat het vacuüm getrokken is en laat het helemaal ontdooien en op kamer temperatuur komen voor u de zak weer open maakt.
Als u dat niet doet komt er vocht op de koffieboon en daardoor gaat de kwaliteit snel achter uit.
Het is verstandig om kleine porties te maken zodat het makkelijk ontdooit en u een voorraad voor een dag kunt pakken. Eenmaal ingevroren koffiebonen kunt u niet opnieuw invriezen en de houdbaarheid na het invriezen is kort. Doordat de vetten in de bonen beschadigd raken zal de koffie iets minder lekker smaken dus heeft invriezen niet onze voorkeur. Gemalen koffie bewaren in de vriezer raden we sterk af!

 

Hoelang kan je koffiebonen bewaren?

Hoelang je koffiebonen kan bewaren hangt af hoe goed je het bewaard. De kwaliteit van de koffiebonen gaat namelijk vanaf 2 weken al achteruit. Als je correct de koffiebonen behandeld, is het advies deze binnen 8 weken te verbruiken. Ongeopend zijn de meeste koffiebonen ruim 2 jaar houdbaar. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »