Het verschil tussen Arabica- en Robusta koffiebonen

  • Geplaatst op
Het verschil tussen Arabica- en Robusta koffiebonen

De Arabica- en Robusta-koffieboon

In totaal zijn er meerdere soorten koffiebonen. De twee bekendste soorten koffiebonen zijn overduidelijk Arabica en Robusta. De bodem, de hoeveelheid zon, temperatuur en luchtvochtigheid hebben allemaal invloed op de smaak. Hierdoor smaakt koffie afkomstig vanuit Costa Rica heel anders dan bijvoorbeeld uit Ethiopië. Meestal gebruikt een producent een mix van Arabica en Robusta bonen uit verschillende landen. In deze blog bespreken we de koffiebonen en de verschillen hiervan.  

Arabica

Deze hebben een aromatische en milde smaak en bevatten veel minder cafeïne, tot wel 70%. Deze koffiebonen worden gebruikt in blends maar ook voor puur Arabica. De arabica koffieboon staat bekend om de zachte en subtiele smaak. Ook heeft de arabica koffieboon een hoger zuurgehalte. Deze boon is de meest populaire koffieboon ter wereld: het vormt ongeveer 60% van de wereldwijde koffieproductie.

Robusta

Deze hebben een smaak die bitterder en pittiger is en bevatten veel meer cafeïne dan de Arabica bonen. Ze worden dan ook meestal in een blend gebuikt met Arabica.

Hoe worden Robusta en Arabica bonen gemaakt?

Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Botanisch gezien is de vrucht van de koffieplant echter geen boon maar een steenvrucht, en het zaad dus een pit.

Bonen in de plantkundige betekenis van het woord zijn vruchten en geen zaden. Tijdens het roosteren van de koffiebonen - ook wel branden genoemd - ontstaan zo'n 700 verschillende chemische stoffen. De gebrande koffiebonen worden gemalen en ongemalen verkocht.

De koffie die wordt verkocht is meestal een mengsel van gebrande zaden van twee (botanische) koffiesoorten: Coffea arabica en Coffea canephora (synoniem Coffea robusta).

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte, maar er zijn ook andere verschillen:

  • Arabica koffiebonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne
  • Robusta koffiebonen hebben vaak een pittigere smaak
  • De vorm van Arabica koffiebonen zijn ovaalvormig en hebben een gebogen spleet aan een kant, terwijl Robusta koffiebonen ronder en kleiner zijn met een rechte spleet
  • Arabica groeit het beste op hogere hoogten met lagere temperaturen, terwijl Robusta beter groeit op lagere hoogten. 

Arabica en Robusta mix

Dit zijn de zogenaamde blends, dus deze bestaan uit een bepaald percentage Arabica en een bepaald percentage Robusta bonen. Bijvoorbeeld 80% Arabica en 20% Robusta, of 50% Arabica en 50% Robusta.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »