Waar let je op bij het proeven van koffie?

  • Geplaatst op
  • Door De Koffiebaron
Waar let je op bij het proeven van koffie?

Wil je verschillende soorten koffie proeven? Hou je dan aan de koffiemaalgraad (gaat u espressokoffie of filterkoffie proeven?) en zorg dat er geen resten van vorige koffie achterblijven (beetje voormalen en weggooien).

Hoe proef je koffie?

Je kan prima koffie proeven door direct heet water (even van de kook, elke keer dezelfde temperatuur) op zo'n 10 gram gemalen koffie te doen - snelfiltermaling - voor een kopje koffie. Beoordeel eerst de vers gemalen koffie (ruiken) en daarna de inhoud van het kopje (ruiken, nog niet geroerd). Laat dit 2 tot 3 minuten staan en beoordeel opnieuw. Nu dient u met een kleinere soeplepel het oppervlakte te breken. Snuif enige keren (na een paar seconden neemt de reukzin af). Noteer de indrukken zoveel mogelijk in de termen als hierboven vermeld. Wacht weer even en ruik opnieuw en slurp het lepeltje op. Noteer opnieuw uw beleving.

Waarom koffie slurpen?

Door te slurpen met een kauwende beweging krijgt u een betere smaakbeleving en komen de koffie aroma's beter tot hun recht. Proef nog een keer als de koffie verder afgekoeld is. Omdat het lastig kan zijn alle smaken te vangen kun je dit proces voor de verschillende koffies herhalen, waarbij je telkens op een paar aspecten let. Geef ook een voorkeur aan in algemene termen: wat vind je lekker of aangenaam? Als je je smaakbeleving en voorkeur kunt aangeven kun je ook weer beter op zoek naar de voor jou meest lekkere en beste koffie!

Koffie slurpen
Bron: Koffie met passie

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »