Koffie en het proeven ervan

  • Geplaatst op
  • Door De Koffiebaron

Het proeven van koffie en koffiebonen is uiteraard als eerste afhankelijk van je persoonlijke koffie smaak. Om aan de grote verscheidenheid te kunnen voldoen is het bij het beoordelen van de koffie goed om te letten op de volgende elementen en de karakterisering:

De smaak van koffie

De smaak van koffie

De smaak van koffie, karakterisering als neutraal, bitter, zuur, zilt, zoet, zacht, pittig en krachtig.

Het branden van koffie

Het branden van koffie
Door het branden komt karamel vrij en dat geeft in mindere of meerdere mate een zoete smaak aan de koffie. Koffie smaakt ook in mindere of meerdere mate zuur. Zonder zuur kan koffie zwak smaken. Een zekere bitterheid hoort bij de smaak van koffie. Als de extractie te hoog is gaan de bittere smaken echter onaangenaam overheersen.

Het aroma van de koffie

Het aroma van koffie

Het aroma van de koffie: het aroma ontstaat uit de aromatische oliën die bij het branden vrijkomen. Het aroma bepaalt ook de koffiesmaak. Karakterisering als chocoladeachtig, houtachtig, nootachtig, tabakachtig, rokerig, bloemachtig, fruitig, kruidig, grondachtig, pittig.

Volheid van de koffie

Deze kan vluchtig, vol of een blijvende smaak zijn.

Algemeen

Koffiesterkte

Is de koffie pittig, scherp of juist krachtig?
Hoe sterk is de koffie, klik op de sterkte en ga dan direct naar ons assortiment in die sterkte.
 

Mild
Medium 
Sterk
Extra sterk
 

Versheid van de koffie

Versheid van de koffie

Is de geproefde koffie oud of juist vers?

Verschil in diverse soorten koffie

Arabica en Robusta bonen

De Robusta koffieboon geeft vaak een wat muffere en branderige smaak, terwijl de Arabica koffieboon fruitiger is met een hogere zuurgraad.


Op de website van www.dekoffiebaron.nl zie je precies welke koffieboon is gebruikt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »